Baklava Yufkasından Kıymalı Börek
İç malzeme olan kıymayı pişireceğimiz tavaya alıp suyunu çekene kadar kaşığın tersiyle eze eze pişiriyoruz (Bu aşamada ne yağ ne de su ekliyoruz, belli bir süre sonra kıyma suyunu bıraktığı için kendi yağıyla ve suyuyla kavruluyor zaten)
Baklava Yufkasından Kıymalı Börek
Malzemeler
Ana Malzemeler
- 1 paket baklavalık yufka
- 1 çb su
- 1 çb sıvıyağ
İç Malzemeleri
- 700 gr Yağsız kıyma
- 2 adet büyük soğan (Tercihe göre azaltıp çoğaltabilirsiniz)
- tuz ve karabiber
Üzeri için
- Yumurta
- Susam
Notlar
Kaşığın tersiyle eze eze kıymayı kavurma nedenimiz; resimde görüldüğü üzere kıymaların tane tane kavrulması, bir bütün halinde kalmaması.
Daha sonra yemeklik küp küp doğradığımız soğanları pişen kıymanın içine atıp soğanlarımız şeffaf bir renk alana kadar kavuruyoruz.
İç malzememiz hazır olduktan sonra küçük bir kaba sıvıyağ ve suyumuzu alıp karıştırıyoruz.
Paketimizi açıp çıkan yufka sayısını ikiye bölüyoruz (Yani 24 yaprak yufka çıktıysa 12-12 ayırıyoruz, her paketten eşit sayı çıkmıyor maalesef), yufkalar çok ince olduğu için yaparken oyalanmamak şart.
İç harcımız piştikten sonra tuz ve karabiberi döküp bir güzel karıştırıyoruz.
Üç yaprak yufkayı tezgahın üzerine üst üste koyup birkaç kaşık sulu ve yağlı karışımımızdan döküyoruz. (Yufkamız çok narin olduğu için çok ıslatmaya gerek yok)
Üç yaprak yufkadan sonra, iki yaprak alıp, üç yaprağın üzerine koyup sulu yağlı sosumuzdan yine birkaç kaşık döküyoruz.
İkiye ayırdığımız yufka adedi bitene kadar ikişerli olarak aynı işlemi devam ettiriyoruz.
Yufkalara bittikten sonra kıymalı harcı yufkanın üzerine kenarlardan biraz boşluk kalacak şekilde yayıyoruz. (Bu aşamada yufkanın üzerine sulu yağlı karışımdan dökmüyoruz)
Yufkanın uzun olan kenarından sıkıca tutup rulo yaparak sarıyoruz.
Yufkamız rulo olarak sardıktan sonra bıçakla ortadan ikiye kesiyoruz. (yufka uzun olduğu ve içindeki ağırlığında göz önüne aldığımızda ağırlıktan yufka kırılmasın diye ikiye kesiyoruz.)
Kestiğimiz rulo böreklerimizi önceden yağladığımız veya yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize diziyoruz.
Üzerine yumurta sarısı sürüp isteğe bağlı olarak susam serpiyoruz. (Yufkanın kalan diğer yarısını da aynı işleme tabi tutup onları da tepsiye diziyoruz.)
Böreğimizi 180 C’de yaklaşık yarım saat pişiriyoruz.
Sıcak sıcak kesmemeye gayret gösterin, zira yufka çok ince olduğundan pul pul dökülüyor, biraz ılıdıktan sonra keserseniz, dağılmasını engellemiş olursunuz, ayrıca rulo şeklini verip buzdolabında en fazla bir hafta, buzlukta ise daha fazla süreyle bekletip, ansızın gelen misafirlerinize pişirip afiyetle servis edebilirsiniz, hamur iç harcıyla birlikte dinlendiği için daha lezzetli oluyormuş, Nuray ablanın tavsiyesi (Buzluktan çıktığında çözülmesi için beklemiyormuşsunuz, direk fırına atıp pişiriyormuşsunuz.)
Nişastalı yufka olduğu için bir gün öncesinden pişirip ertesi güne servis etmek isterseniz, yufkalar çıtırlığını kaybedeceği için ilk günkü lezzeti vermeyebilir, bu yüzden servis edeceğiniz gün pişirirseniz daha lezzetli olur. Hepsini silip süpürdüğümüz için dilimli halini maalesef resmedemedim, dilimlenmemiş haliyle bile çok ama çok lezzetli duruyorlar.
Not: Böreğin içerisine isteğe göre kup kup doğranmış patates ve biber salçası ilave edilebilir..